Zuzančina studánka

Slavná studánka se nachází ve svazích Kudlovské doliny pod vrcholem Březová (411 m n. m.). Vyvěrá asi 200 m severovýchodně od skalního útvaru Miláčka.

DSC02860

Příběh místa

Zuzančina studánka se nachází v bukovém lese ve svazích Kudlovské doliny pod vrcholem Březová (411 m n. m.). Vyvěrá asi 200 m severovýchodně od skály Miláčka. Okolo pramene vede známá naučná turistická trasa Stezka Zdeňka Sedláčka. Jihozápadně od studánky se v prudkém svahu, spadajícím do údolí Kudlovské doliny, nachází skalní útvar Miláčka. K této skále se váže pověst o milencích, kteří zde ukončili svůj život z nešťastné lásky. Podle některých autorů odtud pochází i název samotné studánky. Jak Zuzančina studánka, tak i skalní útvar Miláčka patří ke známým a turisticky oblíbeným místům Kudlovské doliny. Kamenná deska na studánce uvádí letopočet 1965 a vytesaný název studánky. Dříve se na místě studánky nacházelo lesní prameniště, později však bylo okolí studánky upraveno. Pramen je dnes jímán v malé skruži a voda vytékající skrz trubku se pak ztrácí v lesním žlebu. U studánky byla před mnoha lety porcelánová soška Panny Marie. U studánky je také posezení, cedule s rozborem vody a nad studánkou je umístěna poklona s obrázkem Panny Marie.

Macourek (2011) uvádí, že úpravu studánky, posezení a vyznačení turistické značky provedl Zdeněk Sedláček, přítel Chřibů a vášnivý turista, který se o studánku až do své smrti staral. Na jeho počet byla po jeho smrti žlutá turistická trasa přejmenována na Stezku Zdeňka Sedláčka

Severně od studánky se nachází menší skalní útvary Skály pod Březovou.

Galerie místa

Zajímavé odkazy

Zdroje

MACOUREK. Zuzančina studánka – edit. In: estudanky.cz, 2011 [online]. [cit. 2023-03-11]. Dostupné z: https://www.estudanky.eu/2720-zuzancina-studanka

Máte aktualizaci nebo tip?

Máte návrh na aktualizaci, nové informace k místu a chcete rozšířit článek? Nebo jste objevili v článku nepřesnost? Napište nám.