Studánka Pod Kozincem

Stará a známá kamenná studánka se nachází pod vrcholem Kozinec.

364519398 755564196325484 7612383119890636547 n

Příběh místa

Pěkná a vydatná kamenná studánka s čistou vodou se nachází pod vrchem Kozinec (494 m n. m.). Studánka leží v severovýchodním svahu vrchu Kozinec a je vyzděná z kamenů. Voda vytéká železnou trubkou a odtéká do lesního žlebu. Voda ze studánky tvoří jeden z pravých přítoků Kudlovického potoka. Okolo prochází modrá turistická trasa. Voda je lehce železitá, což je patrné na oxidech železa v okolí vývěru vody. 

Jiří Blaha z Expedice Chřiby uvádí ke studánce pověst: Kousek nad studánkou, na kraji lesa je místo zvané Sypčiny. Vypravuje se, že před světovou válkou zde sloužil v nedaleké hájence nedobrý hajný. Jednou si vyšly ženské z Košíků do lesa na trávu a najednou jakoby ze země vyrostl, stál před nimi hajný s karabáčem v ruce. Ženské se ale nedaly, hajného zajaly a uvázaly k blízkému dubu, vedle velkého mraveniště a odešly. Po chvíli si to rozmyslely, vrátily se a hajného propustily. Dokonce mu pomohly se zbavit dotěrných mravenců, kteří mu spláceli za pobourané mraveniště. Jeho hrubost už potrestaly ženské. A co bylo dál? Ženské se moc nechválily a hajný požádal o přeložení. Styděl se, že ho ženské přemohly. Byl přeložen na Staré Hutě a jak se později vyprávělo, stal se z něj rozumný člověk (Blaha, 2023).

Galerie místa

Zajímavé odkazy

Zdroje

BLAHA, Jiří. Studánka Pod Kozincem. In: Expedice Chřiby [online]. [cit. 2023-03-11]. Dostupné z: http://m.taggmanager.cz/3811

Máte aktualizaci nebo tip?

Máte návrh na aktualizaci, nové informace k místu a chcete rozšířit článek? Nebo jste objevili v článku nepřesnost? Napište nám.