Památné stromy a aleje

Památné stromy. Tiše stojí v krajině jako němí svědkové věků. V jejich korunách šumí vítr. V jejich stínu odpočívají lidé. Zvěři a dalším organismům poskytují domov. Symbióza zde platí více, než kdekoliv jinde. Stromy od nepaměti vzbuzovaly obdiv i úctu. Každý z nich má svůj jedinečný příběh.

Malíkova lípa

Památné stromy známé i neznámé

Obr na Chabaních

Mezi největší chřibské památné stromy patří jednoznačně sekvojovec obrovský (Sequoiadendron giganteum) na Chabaních. Vysadili jej už Berchtoldové, šlechtický rod, který držel mimo jiné i Buchlovské panství .

Dvojčata na Hrušové

Jako dvě dvojčata rostou na vrchu Hrušová (389 m n. m.) nad obcí Salaš dva majestátní památné buky lesní (Fagus sylvatica). Výšku mají přes 35 m.

Velikán padl

Ctiborův dub nedaleko Stříleckého hradu byl nejstarším stromem ve Chřibech. Jeho stáří se odhadovalo na více než 500 let. Strom definitivně padl v roce 2020.

Dřín ve Střílkách

Zatímco většina chřibských památných stromů patří mezi běžně známé rody dřevin jako buky, duby, lípy, kaštany nebo jedle, tak ve Střílkách roste netradiční a poměrně vzácný dřín obecný (Cornus mas).

Oskeruše na jižním úpatí

Na jižním úpatí Chřibů, ve vinařských krajích, nalezneme tři chráněné exempláře jednoho z nejkrásnějších druhů jeřábů. Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) poskytuje plody jak k jídlu, tak i do kvasu k destilaci výborné oskerušovice.

Koryčanský tis

V Koryčanech nalezneme netradiční jehličnan tis červený (Taxus baccata). Tato jedovatá dřevina má extrémně tvrdé dřevo a roste velmi pomalu. Často také zůstává v keřové formě.

Tam v korunách...

Stromy stojí v krajině Chřibů jako tiší svědkové věků. Byly zde před námi a patrně zde budou i po nás. Občas se pod nějaký z nich posaďte, třeba Vás dovede k zamyšlení…