Oskeruše na Chabaních

Solitérní jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) roste ve vinohradech na Chabaních.

DSC01815

Příběh místa

Solitérní jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) roste uprostřed malebných vinohradů na Chabaních. Stará polní cesta vedoucí okolo vinohradů nabízí nádherné výhledy k chřibskému trojvrší, které tvoří ikonické vrcholy Holý kopec (548 m n. m.), Buchlov (509 m n. m.) a Barborka (vrchol Modla, 510 m n. m.).

Jeřáb oskeruše patří k nejkrásnějším druhům jeřábu a je považován za vinohradnický strom Slovácka. Jedná se o starou kulturní dřevinu, jejíž plody jsou považovány za léčivé. Dřevo oskeruše patří k nejtěžším dřevinám v Evropě. Plody jsou vynikající k jídlu i k dalšímu zpracování do kompotu nebo povidel. Hodí se také do kvasu k výrobě výborného a netradičního destilátu. V dnešní době je oskeruše poměrně vzácnou dřevinou a nachází se především na jihovýchodní Moravě. Stromy se dožívají značně vysokého věku, v podmínkách ČR se uvádí 300 až 500 let, v jižní Evropě dokonce až 600 let. Strom má v krajině výraznou dekorativní funkci a významně dotváří krajinný ráz. V Tvarožné Lhotě, pod pohořím Bílých Karpat, se nachází Muzeum oskoruší.

Chabaňská oskeruše nepatří mezi Památné stromy ČR, avšak vzhledem k jejímu umístění a okolním panoramatům je na stránkách tohoto projektu uváděna.

Pozn. Vinohrady jsou soukromým vlastnictvím a vstup do nich je bez povolení majitele zakázán.

Galerie místa

Zajímavé odkazy

Máte aktualizaci nebo tip?

Máte návrh na aktualizaci, nové informace k místu a chcete rozšířit článek? Nebo jste objevili v článku nepřesnost? Napište nám.