Připomínka letecké havárie (u Zikmundovy skály)

Informační tabule se nachází v oblasti Nové louky přibližně 500 m západně od  Zikmundovy skály a 800 m severně od skalního útvaru Pilařka.

DSC 0116 2

Příběh místa

Informační tabule s připomínkou letecké havárie, která se odehrála v prosinci 1947 se nachází v lesích v oblasti Nové louky. Místo je přibližně 500 m západně od Zikmundovy skály a asi 800 m severně od skalního útvaru Pilařka. Na tomto místě 13. prosince roku 1947, zahynuli při cvičném letu dva slovenští „padákoví střelci“ škpt. Vojtěch Bičanovský a npor. Ján Goč. Vojáci s letadlem Avia C – 2.32 v mlze narazili do vrcholků stromů a následně se zřítili. Informační tabulka uvádí, že stroj byl součástí 44. střeleckého leteckého pluku M. R. Štefánika, který byl založen roku 1946 a následně byl zrušen už v roce 1949. Za příčinu nehody se uvádí letecká nekázeň – neuposlechnutí příkazu a nedovolená změna trasy za účelem návštěvy svatby. Další podrobnosti o stroji Avia C – 2.32 uvádí informační tabulka. Na místě havárie je na vzrostlém dubu zimním (Quercus petraea) umístěn železný kříž s pozlacenou plastikou Krista. 

Galerie místa

Zajímavé odkazy

Máte aktualizaci nebo tip?

Máte návrh na aktualizaci, nové informace k místu a chcete rozšířit článek? Nebo jste objevili v článku nepřesnost? Napište nám.