Památník paraskupiny Bohuš

Kamenný památník, věnovaný odbojové parašutistické skupině Bohuš, se nachází v lesích jihozápadně od obce Žlutava v severní části Chřibů.

DSC 0042

Příběh místa

Kamenný památník, věnovaný odbojové parašutistické skupině Bohuš, se nachází v lesích jihozápadně od obce Žlutava v severní části Chřibů. Památník je umístěn v severním svahu, v lesích přibližně 200 m severně od Kamenolomu Žlutava, v revíru Hrubá planina. Památník je věnován příslušníkům paraskupiny Bohuš, která na Žlutavsku a v okolí působila od února 1945 do konce II. světové války. S ohledem na podobu památníku je zřejmé, že památník vznikl ještě před rokem 1989. Dnes je památník skoro zapomenut. Na kamenné desce je vytesáno: „Zde bojovali partyzáni R. A. skupiny Bohuš od 21. 2. 1945.“ 

Informační centrum Napajedla (2021) uvádí, že cílem skupiny bylo v oblasti Žlutavska získávat zpravodajské informace o pohybu německých vojsk v údolí řeky Moravy na konci II. světové války.

Čupr (2019) popisuje tehdejší události takto: V noci 21. února 1945 byla v oblasti Kudlovické doliny vysazena, letounem z území Sovětského svazu, paraskupina Bohuš. Skupina byla pojmenována dle svého velitele Bohuše Uličného. Mimo výše jmenovaného velitele se výsadek skládal ze Slováků Ján Valaščiaka, Jána Juráška a sovětských partyzánů Ivana Naljugy, Viktora Pantělejeviče, Fomy Ščebetareva a radistky Věry Volkovičové. Úkol skupiny byl především zpravodajský. Skupina měla sledovat provoz na trati a silnici od Přerova na Uherské Hradiště, a činnost německé armády v této oblasti. Úkryt skupiny byl v lesích nad Žlutavou. Na konci dubna 1945 byl úkryt skupiny odhalen, ale následující útok partyzáni přežili a dále pokračovali v plnění úkolu. Jeden z příslušníků skupiny, slovák Ján Valaščiak, se na nedalekých Halenkovicích po válce oženil a usadil. Zemřel roku 1970 a je pohřben na zdejším hřbitově.

V okolí památníku je vzrostlý bukový porost, dominuje buk lesní (Fagus sylvatica). V lesním žlebu pod památníkem začíná jeden z pramenů potoka, který později tvoří jeden z pravých přítoků Širokého potoka, ten se následně vlévá do řeky Moravy. Přibližně 1 km západně se nachází další památník a známé rozcestí U Mrazíka.

Galerie místa

Zajímavé odkazy a zdroje

INFORMAČNÍ CENTRUM NAPAJEDLA. Žlutava – Památník paraskupiny Bohuš. In. Informační centrum Napajedla, 2021 [online]. [cit. 2023-12-21]. Dostupné z: https://ic.napajedla.cz/turisticke-cile/stezky-napajedelskych-emiratu/zlutava-pamatnik-paraskupiny-bohus-359cs.html

ČUPR, Pavel. Vzpomínka na paraskupinu Bohuš z r. 1945. In. pcupr.rajce.idnes.cz, 2019 [online]. [cit. 2023-12-21]. Dostupné z: https://www.rajce.idnes.cz/pcupr/album/vzpominka-na-paraskupinu-bohus-z-r-1945

Máte aktualizaci nebo tip?

Máte návrh na aktualizaci, nové informace k místu a chcete rozšířit článek? Nebo jste objevili v článku nepřesnost? Napište nám.