Malenovská studánka

Kamenná studánka se nachází pod skalním útvarem a stejnojmennou přírodní památkou Komínky.

Malenovská studánka​

Příběh místa

Kamenná studánka se nachází pod skalním útvarem Komínky a stejnojmennou přírodní památkou. Celá je zbudována z pískovcových kamenů. Nachází se pár metrů pod lesní pěšinou, která se táhne pod hřebenem Komínků směrem ke Kudlovské dolině. Stejnou pěšinu kopíruje zelená turistická trasa Cyrilometodějská stezka a také Spáčilova naučná stezka. Dříve byly pod studánkou dřevěné schůdky a malý dřevěný mostek přes potok. Voda ze studánky odtéká do lesního žlebu a tvoří jeden z pramenů Kudlovického potoka.

Vrch Komínky (521 m n. m.) tvoří společně se Záskalím mohutný hřbet, táhnoucí se od Bunče až ke Kudlovské dolině. Ve vrcholových partiích tohoto dlouhého hřbetu vystupují na povrch izolované skalní útvary tvořené hrubozrnnými arkózovými pískovci magurských vrstev vnějšího flyšového příkrovu Západních Karpat. Samotný vrchol Komínků, patří k ikonickým místům Chřibů a oplývá bohatou historií. Komínky jsou mohutným mrazovým srubem (skalní útvar ve svahu kopce vzniklý mrazovým a chemickým zvětráváním). Skalní útvary na vrcholu Komínků a bučiny ve svazích v blízkém okolí masivu jsou chráněny jako přírodní památka. Oblast je také lezeckým terénem. Je zde vytyčeno několik výstupových cest střední obtížnosti. V severní stěně vrcholového skalního bloku je několik zajímavých boulderů.

Komínky jsou známy svou bohatou historií. V minulosti byly Komínky tzv. „kouřovou“ či „ohňovou“ horou, na které se údajně pálily strážní ohně, které měly signalizovat případné blížící se nebezpečí. Vrchol Komínků byl na konci 19. století a počátku 20. století oblíbenou vyhlídkou a často sem zavítala také šlechta. Místo navštěvovala především hraběcí rodina Thun-Hohensteinů, držící kvasické panství. Roku 1903 navštívil Komínky i následník rakousko-uherského trůnu, arcivévoda František Ferdinand d’Este, který byl švagrem hraběte Jaroslava Thun-Hohensteina (*1864 †1929). A právě zde má své základy i další dobový příběh o sopce na Komínkách (Blaha, 2013).

Pár desítek metrů jižně od studánky vyvěrá ve svahu další z mnoha pramenů pod hřebenem Komínků, označovaný jako Komínkovská studánka. V oblasti se nachází několik dalších zajímavostí. Za zmínku stojí hraniční kámen nebo pamětní deska skauta Emanuela „Mánka“ Ruperta, který zde tragicky zahynul roku 1998.

Galerie místa

Zajímavé odkazy

Zdroje

BLAHA, Jiří. Studánky vypravují příběhy: Komínkovská studánka. In: Slovácký deník, 2013 [online] [cit. 2023-12-23]. Dostupné z: https://slovacky.denik.cz/tydenik_slovacko/studanky-vypravuji-pribehy-kominkovska-studanka-20130909.html

Poslední aktualizace: 25. 7. 2024

Máte aktualizaci nebo tip?

Máte návrh na aktualizaci, nové informace k místu a chcete rozšířit článek? Nebo jste objevili v článku nepřesnost? Napište nám.