Svatební cesta

Svatební cesta je historická lesní trasa v severních Chřibech. Její základní kámen se nachází u lesa na západním konci Kostelan.

DSC 0081

Příběh místa

Svatební cesta je historická lesní trasa v severních Chřibech a její základní kámen se nachází u lesa na západním konci Kostelan. Postavena byla ve 30. letech 20. století. Cesta se nachází v lesích západně od Kostelan a směřuje k jednomu z nejvýznamnějších chřibských turistických center Bunč. Délka zdejšího lesního úseku je 4,3 km. Pojmenována byla na památku a počest, a také jako vzpomínka na svatbu majitele kvasického panství, hraběte Arnošta Thun-Hohensteina a jeho manželky hraběnky Marie Theresie, rozené baronky Wiederspergerové. Základní kámen cesty byl vztyčen 6. června 1934. Dnes je Svatební cesta označena také novým dřevěným značením (viz foto v galerii). Na začátku 20. století byla tato lesní cesta pod Bunčem oblíbeným vyhlídkovým a vycházkovým místem místního lidu i tehdejší šlechty a to především díky jejímu jen mírně zvlněnému profilu a pěkným okolním lesům.

Známý regionální badatel Bořek Žižlavský, uvádí, že cesta známá ještě v dobách šlechtického rodu Rottalů, majitelů napajedelského panství, směřovala z Napajedel lesem přes tzv. Kočicka, Rozepří k okresní silnici a dále pak až k Buchlovu. Pro svůj nenáročný, spíše rovinatý terén bývala odedávna oblíbenou trasou výletníků (Žižlavský, 2013).

Šlechtický rod Thun-Hohensteinů vlastnil na počátku 20. století značný pozemkový majetek v Čechách a na Moravě. O významu rodu více napoví fakt, že Arnoštův otec kníže Jaroslav Thun-Hohenstein (*1864 †1929) byl švagrem následníka rakousko-uherského trůnu, arcivévody Františka Ferdinanda d’Este, na kterého byl spáchán roku 1914 atentát v Sarajevu (Drocár, 2018). Také není náhodou, že František Ferdinand d’Este Chřiby na počátku 20. století několikrát navštívil. O jeho návštěvě na nedalekých Komínkovských skalách pojednává článek.

Vzhledem k prašnému povrchu a šotolině na mnoha úsecích Svatební cesty, se zde vždy na jaře jezdí silniční cyklistický závod, příznačně zvaný Prachem svatební cesty, který připomíná legendární cyklistické klasiky jako Paris-Roubaix nebo Strade Bianche a jehož zakladatelem je známý kostelanský cyklista Dušan Slavík.

Galerie místa

Zajímavé odkazy

Zdroje

DROCÁR, Jan. Thun-Hohenstein, Friedrich. In. Historická šlechta, 2018 [online]. [cit. 2023-12-28]. Dostupné z: https://www.historickaslechta.cz/osobnosti/thun-hohenstein-friedrich-ernst-30-6-1942/

DROCÁR, Jan. Thun-Hohenstein, Arnošt. In. Historická šlechta, 2018 [online]. [cit. 2023-12-28]. Dostupné z: https://www.historickaslechta.cz/osobnosti/thun-hohenstein-arnost-1905-%E2%80%A0-1985/

ŽIŽLAVSKÝ, Bořek. Studánky vypravují příběhy: Studánka pod Hraběnčinou búdou. In. Slovácký deník, 2013 [online]. [cit. 2023-12-28]. Dostupné z: https://slovacky.denik.cz/tydenik_slovacko/studanky-vypravuji-pribehy-studanka-pod-hrabencinou-budou-20131110.html 

Máte aktualizaci nebo tip?

Máte návrh na aktualizaci, nové informace k místu a chcete rozšířit článek? Nebo jste objevili v článku nepřesnost? Napište nám.