V Brdském žlebě

Studánka V Brdském žlebě se nachází ve žlebu lesního potoka jižně od Roštína na severním úpatí Chřibů.

2af0ff3a 9eb5 468a b356 10804c431af3

Příběh místa

Upravená studánka se nalézá v korytě lesního potoka, jižně od obce Roštín. Studánka je v dobrém stavu a okolí je upraveno. Voda je jímána ve skruži a odtéká dvěma přepadovými trubkami. Studánka je poměrně vydatná. Hubík (2014) uvádí, že se pravděpodobně může jednat o nejstarší písemně doloženou studánku v oblasti chřibských hor. 

Voda ze studánky odtéká do potoka, který je jedním z prvních levých přítoků Roštínského potokaNad studánkou je umístěna poklona sv. Huberta, patrona lovu a myslivosti, jejímž autorem je významný animalistický malíř a myslivec Václav Nasvětil. Pár desítek metrů jižně od studánky se nalézá starý pískovcový lom a výrazný fragment dálničního mostu nedokončené dálnice z období protektorátu. Přibližně 1 km východně se nalézá známá Roštínská kaple.

Galerie místa

Zajímavé odkazy

Zdroje

HUBÍK, Ivo. V Brdském žlebě. in: Studánky.cz, 2014 [online]. [cit. 2024-05-28]. Dostupné z: https://www.estudanky.eu/8943-studanka-v-brdskem-zlebe

Máte aktualizaci nebo tip?

Máte návrh na aktualizaci, nové informace k místu a chcete rozšířit článek? Nebo jste objevili v článku nepřesnost? Napište nám.