Jestřábí skála (Dvě hlavy, Tlama)

Jestřábí skála leží v lesích přibližně 3,5 km severně od Osvětiman. Skála se nachází nad východním údolím říčky Hruškovice a někdy bývá označována také jako „Tlama“ nebo „Dvě Hlavy“.

Jestřábí skála (Dvě hlavy, Tlama)​

Příběh místa

Jestřábí skála se nalézá v lesích přibližně 3,5 km severně od Osvětiman. Skalní oblast se nachází v mírném svahu asi 300 m jižně pod vrcholovou kótou Skály (499 m. n. m.)., nad východním údolím říčky Hruškovice v revíru Vranovy. Jedná se o dvě menší skalky a několik balvanů v okolí. Výška největšího skalního bloku je přibližně 7 m. Skála bývá na některý mapách označována jako Dvě Hlavy“ nebo „Tlama“. Právě označení Tlama přiřadili skále někdy na přelomu milénia badatelé ze slavné Expedice Chřiby v čele s Bořkem Žižlavským a Jiřím Blahou (Žižlavský a Blaha, 2022). V horolezecký průvodcích je lokalita označována jako „Jestřábí skála“ (Skýpala a Wolf, 2010).

Geologicky je skála tvořeny pískovcem a slepencem magurského příkrovu vnějšího flyšového pásma Západních Karpat. Na geomorfologickém vývoji skal se významně podílelo mrazové a chemické zvětrávání, činnost vody, větru a ledu. Zdejší pískovec, označovaný jako magurský flyš na skále vytváří zajímavé geomorfologické tvary a struktury jako jsou skalní výklenky, převisy, dutiny, římsy, voštiny, tafone, skalní mísy a další (Mackovčin a Jatiová, 2002). Dominantní jsou především hluboké prohlubně a kapsy v jižní části skály. Tyto zajímavé, rozmanité geologické struktury vytváří horniny magurského flyše po celém území Chřibů, avšak u skal v okolí Osvětiman je četnost a diverzita těchto geomorfologických prvků velmi bohatá. Rozmanitě tvarované skalní útvary, připomínající různé démony či jiné mytické bytosti, položily základ zdejším legendám i názvům skal.

Okolí Osvětiman je na skály a skaliska velmi bohaté. V protějším svahu nad říčkou Hruškovicí se nalézají četné skalní útvary, z nichž nejznámějšími jsou solitérní věžička Kulatina, někdy též nazývaná Baba, dále dominantní skalní stěna Čertova skála, vrcholové suťové skalisko Vrtalka a především historicky slavná Zikmundova skála. Přibližně 300 m severně od Jestřábí skály leží na vrcholové kótě o výšce 440 m nízká skalní hradba zvaná Trpasličí město a o dalších 300 m dále se nachází největší a zároveň jediné skalní městečko ve Chřibech, slavné Osvětimanské skály

Jestřábí skála je využívána i horolezecky, jedná se o terén místního významu s několika kratšími zajímavými cestami. Lezecky mnohem významnější a zajímavější jsou nedaleké Osvětimanské skály, které patří k top lezeckým oblastem ve Chřibech.

Jestřábí skála je součástí jedné z tématických tras v této oblasti Chřibů.

Galerie místa

Zajímavé odkazy

Zdroje

MACKOVČIN, Peter a Matylda, JATIOVÁ. Zlínsko. In: Chráněná území ČR, Svazek II. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2002. ISBN 80-86064-38-7 

SKÝPALA, Vladimír a Vladimír, WOLF. Moravské skály. Valašské Meziříčí: Vladimír Skýpala, 2010. ISBN 978-80-254-8777-8

ŽIŽLAVSKÝ, Bořek, HRABEC, Jaroslav a Jiří BLAHA. CHŘIBY – po skalách a lomech IV. Chřiby záhadné a mýtické sv. 17. Boršice: Nakladatelství Buchlov, 2022. ISBN 978-80-907853-4-2

Poslední aktualizace: 22. 7. 2024

Máte aktualizaci nebo tip?

Máte návrh na aktualizaci, nové informace k místu a chcete rozšířit článek? Nebo jste objevili v článku nepřesnost? Napište nám.